IMA 流動資訊站

最專業之網上流動資訊雜誌
現在的時間是 週五 3月 29, 2024 1:05 am

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週五 11月 25, 2016 7:11 pm 
離線
高級玩家
頭像

http://www.ringhk.com/news2.php?id=14077

睇怕同 G4 / V10 串燒三兄弟啦 (64-bit U粒粒都唔多掂 :twisted: )

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 26, 2016 12:04 am 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
http://www.ringhk.com/news2.php?id=14077

睇怕同 G4 / V10 串燒三兄弟啦 (64-bit U粒粒都唔多掂 :twisted: )

底板做得唔好 .......... Andy Kong 兄可以好專業咁解釋原因 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 11月 26, 2016 4:11 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
底板做得唔好 .......... Andy Kong 兄可以好專業咁解釋原因 :wink:

願聞其詳! 我仲以為關粒808事添(話說D廠就係怕粒810點知810冇瀨咁大獲) 我都係鍾意S800 / S801多D夠慳電(就算行ANTUTU都同808 64-BIT差不多)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 27, 2016 3:26 am 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:

願聞其詳! 我仲以為關粒808事添(話說D廠就係怕粒810點知810冇瀨咁大獲) 我都係鍾意S800 / S801多D夠慳電(就算行ANTUTU都同808 64-BIT差不多)

要由 Andy Kong 兄解答, 佢專業好多! 當年我同佢原來做過同一間線路板廠! 當然啦, 佢 Director 級, 我就打雜級 :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 27, 2016 3:16 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
要由 Andy Kong 兄解答, 佢專業好多! 當年我同佢原來做過同一間線路板廠! 當然啦, 佢 Director 級, 我就打雜級 :mrgreen:

最想搵佢果個係"L知"

http://ringhk.com/news2.php?id=14083

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 11月 27, 2016 10:35 pm 
離線
全職睇場
頭像

cdmaone 寫:
Kenny Li 寫:

最想搵佢果個係"L知"

http://ringhk.com/news2.php?id=14083

"用家若於香港及澳門購買符合保養條款之Nexus 5X,可於保養期內攜同產品到LG客戶服務中心享有相關支援服務。"

分明玩野 !!!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 28, 2016 6:55 pm 
離線
高級玩家
頭像

Kenny Li 寫:
"用家若於香港及澳門購買符合保養條款之Nexus 5X,可於保養期內攜同產品到LG客戶服務中心享有相關支援服務。"

分明玩野 !!!

呢獲擺明設計錯誤啦(6S有獲都有得攪囉)所以又要講一次 "IPHONE點會唔係好過ANDROID機"(軟件後續跟進都好得多)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 11月 28, 2016 9:35 pm 
離線
資深玩家
頭像

就算保養過哂期!舊內置電池有事,一樣主動通報!免費更換。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 12月 20, 2016 6:52 pm 
離線
高級玩家
頭像

https://youtu.be/bswvHW9eBPg

V20都會死機Bootloop :| OPPA真係死X得.........

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 12月 21, 2016 11:02 pm 
離線
版主

部 V10 真係好易 over heat, 齋開 browser/Facebook/Whatsapp 都會覺得熱和 lag, touch screen 反應慢! 我部 V10 試過無限 loop reboot,用 vol+power 入 factory reset 都會做到一半 reset 就 reboot, 最終要去搵 CS. CS 一聽我講就落單做野,唔駛試也唔駛問!我呢部 5 月機,應該會 end of warranty 前放生佢,也是第一次買機唔係用到尾就放生的情況!

至於底版做得唔好出問題,其實最常見是在鑽孔時出事。PCB 版制作上有兩個難關,一是多層,另一是精密,手機用的 PCB 屬後者,而在眾多 steps 之中,又以鑽孔過和最易引致產過熱的問題!設想在鑽孔的過程中,有其中一個孔鑽歪了小小 (用 micrometer, um 計) 便有可能 "high" 到某一個 layer 的金線或太接近到一個地埗而出現間歇性短路或拉高電流了。解決這問題其實涉及 Manufacturing Engineering 提高鑽孔的精準度,和由 Production Engineering 在線路設計 (走線)時減小誤鑽的風險!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 12月 22, 2016 1:36 am 
離線
全職睇場
頭像

Andy Kong 寫:
部 V10 真係好易 over heat, 齋開 browser/Facebook/Whatsapp 都會覺得熱和 lag, touch screen 反應慢! 我部 V10 試過無限 loop reboot,用 vol+power 入 factory reset 都會做到一半 reset 就 reboot, 最終要去搵 CS. CS 一聽我講就落單做野,唔駛試也唔駛問!我呢部 5 月機,應該會 end of warranty 前放生佢,也是第一次買機唔係用到尾就放生的情況!

至於底版做得唔好出問題,其實最常見是在鑽孔時出事。PCB 版制作上有兩個難關,一是多層,另一是精密,手機用的 PCB 屬後者,而在眾多 steps 之中,又以鑽孔過和最易引致產過熱的問題!設想在鑽孔的過程中,有其中一個孔鑽歪了小小 (用 micrometer, um 計) 便有可能 "high" 到某一個 layer 的金線或太接近到一個地埗而出現間歇性短路或拉高電流了。解決這問題其實涉及 Manufacturing Engineering 提高鑽孔的精準度,和由 Production Engineering 在線路設計 (走線)時減小誤鑽的風險!

專家 (:Y)

所以 LG 機成日都倒水電!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 12月 22, 2016 6:46 am 
離線
新手入場
頭像

專家 (:Y)*2

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 12月 23, 2016 3:40 pm 
離線
新手入場
頭像

專家 (:Y)*3

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週五 12月 23, 2016 7:07 pm 
離線
高級玩家
頭像

THANKS! 果然係專家!!!

咁即係基本野嚟咋喎! 咁大間公司都會瀨呢D野?唔係啩???仲要V20都可能有同樣問題.......一路都唔改即係以後呢個OPPA唔洗諗......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 1月 09, 2017 11:40 pm 
離線
版主

cdmaone 寫:

THANKS! 果然係專家!!!

咁即係基本野嚟咋喎! 咁大間公司都會瀨呢D野?唔係啩???仲要V20都可能有同樣問題.......一路都唔改即係以後呢個OPPA唔洗諗......

其實類似問題係PCB 廠要攪而唔係 LG 攪到!LG 最容易做的是換 supplier.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 19 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章
不能 在這個版面上傳附加檔案

搜尋:
前往 :